Да предпазим любимият диван от четириногите любимци

Във всеки дом има местенце пригодено за уют и почивка.Най-често обичаме да полегнем върху удобния диван или канапе, за да почетем книга или просто да  мързелуваме. Но тези хитрини не са присъщи само за нас – хората…нашите четириноги любимци, с които делим своето жилище, също познават много добре удобството на добрия диван. Те ни даряват с много любов и допринасят за уюта в дома, но с тях се увеличават грижите  за мебелите ни.

Най-честите проблеми, които могат да ни създадат четириногите любимци са петна от най-различен произход, косми или одраскана и нагризана тапицерия. Идеалният вариант е кучето или котката да бъдат много добре дресирани и възпитани. И въпреки това, винаги можем да очакваме изненади от тях.

  • На първо място, когато избираме мека мебел за домът ни и го делим с домашен любимец, е добре да проучим видовете тъкани и тяхната практичност. Добре е да знаем  как  се поддържат и почистват, защото замърсяванията амортизират тъканите по-бързо и това скъсява живота на мебелите.

Видовете тъкани са:

  • Естествени – памук, вълна, копринени нишки, естествена кожа
  • Изкуствени – акрил, винил, изкуствена кожа, полиестер, микрофибър, найлон

Всяка една от тези материи има своите плюсове и минуси, за това преди закупуване да се проучат добре ползите. Кожата например може лесно да се почисти от мокри петна или зацапване, но пък ако се раздере, ще бъде катастрофално за диванът. За по-меките тъкани има вариант да бъдат изпрани-дали от професионална прахосмукачка или ние ще се погрижим сами за това не е голям проблем, но космите набити в тях е почти невъзможно да премахнем.

  • За наша радост вече има много лесни и екологични начини за справяне с проблемите по меката мебел след домашните ни любимци.  Не е добре да се ползват токсични препарати, защото са вредни за животните. Във ветеринарните аптеки  има различни  видове продукти, с които след напръскване котето или кучето спират да ходят до тоалетна на дадено място. Методът с натъркване на муцунката в мястото с „белята“ също върши добра работа, защото животинчето разбира добре, че това е нередно. Решение също може да се намери в силните цитрусови миризми. Напръскано място с мирис на цитрус гарантира домашния любимец да стои далеч от там. Ако няма цитруси и подобни есенции, миризмата на оцет е идеална.
  • Космите също са голяма беда за диванът. Интересен трик за събирането им  е да използваме надут балон, който се наелектризира и те полепват по него. Има и много варианти на ръкавици / гумени или латексови /  или лепящи ролки, които вършат страхотна работа. Всекидневното ползване на прахосмукачка също улеснява чистенето и предпазва от наслояване на мръсотия и козина. Допълнителните калъфи за диван са идеално решение, защото могат да се перат много по-лесно от тапицерията и предлагат по-дълъг живот на меката мебел. А дори и да не е калъф, едно красиво и топло одеяло създава уют и интересен дизайн.

 

ролка за мека мебел

четка за мека мебел

ръкавици за почистване

 

 

 

 

 

 

 

  • Ред е на проблемът с накъсаната тапицерия и наръфани крака на мебели. За да предпазим любимият си диван от тези страховити истории има няколко съвета, които биха помогнали. И какво по-добро решение от това да изрежем ноктите и да изпилим зъбите на  домашния си любимец? Естествено, това е крайност! Ветеринар може добре да оформи и скъси ноктите, за да не бъдат заплаха за меката ни мебел. Друго интересно решение са накрайници за нокти. Малки пластични конуси, които се поставят върху ноктите на животното и се предлагат в различни размери.

За по-хапливите и закачливи любимци можем да предложим идея като краката на меката мебел / а и не само на меката мебел/ бъдат намазани с карамфилово масло, което има горчив вкус и отблъсква животните.

  • Важно е домашният ни любимец да се чувства добре в дома ни и това ще ограничи неговите нападения на мебелите. Ако създадем добри удобства за животничето, като място за игра, за спане и хранене, за физиологични нужди, то ще бъде щастливо и добро.

 

Мисията домашен любимец и чист дом не е невъзможна! Създаване на добри хигиенни навици и малко повече поддръжка на любимите мебели могат да ни осигурят повече свободно време.

едно интересно решение: 🙂

Последни публикации
Свържете се с нас!

Приемаме мнения и препоръки с отворени обятия!

Не виждаш надписа за сигурност? Смени текста captcha txt

Започнете да пишете и натиснете "Enter" за търсене

Снимка представяща конструкцията на диван.