Как да изберем подходящата мека мебел /диван/?

Домашните мебели, заедно с останалите предмети в дома, създават уют и добра атмосфера. За да бъде една мебел удобна, функционална и  естетически съобразена със заобикалящото я пространство, трябва да отговаря на някои критерии, които ще разгледаме по-надолу в текста.

Диванът  трябва да съобразим с размера на нашето жилище, да бъде с гаранция за здравина. Естествено, всички желаем и да можем да го почистваме лесно. И не на последно място – да има уникален облик. Именно за това ще разгледаме по-обстойно материалите, които имат съществена роля за това да обичаме дивана, който сме избрали и да се наслаждаваме, докато седим в него. Нека да му отдадем заслуженото внимание.

Част 1- Конструкция

Важен елемент от общия състав на меката мебел има неговата конструкция. Във вътрешността на всяка една от тях има основа, която задържа всички останали материали. Вниманието на клиента трябва да бъде насочено към производител, който дава пълна информация за това дали се използват пресовани дървени плоскости, чамов или буков материал, защото това ще даде пълна представа колко би издържал като конструкция нашият нов диван. Гаранция за здравина е добре изсушения иглолистен материал или чам. По-рядко срещано е буковото дърво, при което здравината е два три пъти по-голяма, но цената е доста по-висока. За това комбинацията от чам и бук на опорните места е най-подходяща от гледна точка на разумния компромис.

В мебелната индустрия стана популярно използването на плоскости, които да завършат цялостната конструкция на дивана, върху които ще стои пълнежът.

 • ПДЧ плоскости или така наречените талашит. Това са пресовани дървесни частици слепени в плоскост благодарение на смолисти вещества. Те са неустойчиви и с ниско качество, така че влагането в конструкция на мека мебел е противопоказно. Предпочитани са в производството на нисък клас мебели, заради ниската цена на материала.
 • МDF плоскости- произведени от мека дървесина, а дървесните частици са слепено с лигнин и парафин. Те са със среден клас и са добър заместител на масивното дърво. Имат добра здравина и устойчивост на натоварване. Добър вариант за влагане в мека мебел.
 • Шперплат- продукт, получен при слепване на 3 или повече листове развиван фурнир при правилно разположение на дървесните влакна. Мебелният шперплат е изключително здрав, издържа на голямо натоварване, устойчив на огъване, свиване, напукване, триене, влага.
  Снимка представяща конструкцията на диван.

  Как изглежда един диван от вътре.

Част 2- Пълнеж

Във втората част е редно да поговорим за пълнежът на меката мебел. Вярно, че е от съществено значение здравината му, но да разгледаме материалите, които са „виновни“ за мекотата на диваните. Факт е, че при избиране на нова мека мебел, изискваме да я изпробваме в магазина, защото държим да усетим удобството и комфорта. За това трябва да обърнем внимание на материалите, които реално не виждаме, но усещаме при допира си с тях.

Основният „омекотител“ за меката мебел е пенополиуретана или по-известен като дунапрен. Има определени категории дунапрен, от които зависи дали диванът ще бъде устойчив на голямо натоварване или много бързо ще изгуби своите свойства. В меката мебел материалът се използва с разнородни характеристики, тъй като предназначението му е различно. Например в диван, който ще има функция сън , няма как да не се сложи такъв, който ще има по-висока плътност, за да гарантира дълготрайна употреба. По-ниската плътност губи много бързо своите качества, смачква се и няма как да възвърне първоначалната си форма.

Следващ много удачен материал за омекотяване на диванът е пенолатекс. Към латексът, който е естествено получен биоразградим продукт, се вкарва въздух и се разбива на пяна. В резултат на тази операция се получават въздушни канали, които осигуряват естествената проветривост и превръщат пенолатекса в дишаща материя. Известен е с това, че отблъсква всички видове акари и облекчава редица заболявания. Позволява екстремно разтягане- до 200%, без да се повреди или да промени първоначалните си свойства.

И като последен пример, нека разгледаме небезизвестната и много нашумяла напоследък мемори пяна. Революционен материал, който поради изключителните си характеристики, е с широко разпространено използване. Високоеластична Мемори пяна, която може да се адаптира към формата на тялото, но след освобождаване на налягането, възвръща напълно първоначалната си форма. Направена е от високоеластична пяна с отворена клетъчна структура. За разлика от другите видове пяна, тя има по-висока плътност и е по-чувствителна на температура.

снимка на дунапрен

Част 3- Дамаски

Пълнежът и материалът за конструкция са от съществено значение за качеството и здравината на меката мебел, но да не подценяваме и дамаската. Да изберем правилната материя за нашия диван е от особено значение.Нека да научим повече за предназначението и видовете им.

По състава на тъканите дамаските се разделят на:

 • Естествена тъкан- материали като лен, коноп, вълна, памук, кожа и др. Предимствата са екологичност, пропускливост на въздух, антиалергични свойства.Въпреки това имат ниска издържливост и голяма вероятност да се свиват
 • Синтетична тъкан- изработена изцяло от полиамид /найлон/ или полиестер /акрил/. Високоустойчиви са и не подлежат на свиване, не избеляват.
 • Изкуствени тъкани- произведени от влакна, след дълбока промишлена обработка на естествена суровина. Имат висока пропускливост на въздуха, но са податливи на износване.

Интересни са видовете актуални дамаски, които се предлагат на пазара за изработване на дивани:

 • Дамаска Флок- състои се приблизително от 1/3 памук и 2/3 полиестер.Покритието на качествения флок представлява 100% филц. Чисти се лесно с мокра кърпа.
 • Дамаска Велур- има гладка лицева повърхност, въпреки грубата си основа и е здрав като материал.
 • Дамаска Шенил- явява се конкурент на велура, но наподобява кадифе. Предимство е, че може да се създаде в по-голяма гама цветове. Устойчив на износване. Може да бъде оцветено чрез тъкане на прежди с различни цветове или да се направи едноцветно и после да се оцвети с мастило в желани фигури.

  флок

шенил

велур

 

 

 

 

 

Лесно и удобно решение е да се избере диван със сменящи се калъфи. Така лесно ще се поддържа чист и разнообразен, ако калъфите са с различни цветове.

Последни публикации
Свържете се с нас!

Приемаме мнения и препоръки с отворени обятия!

Не виждаш надписа за сигурност? Смени текста captcha txt

Започнете да пишете и натиснете "Enter" за търсене