Как да решим дилемата: кожен или текстилен диван?

Купуването на диван е объркващо, още повече, когато не знаем какво точно търсим. Разнообразието е голямо и възможностите са безброй.

Диванът вероятно  е първото нещо, което грабва вниманието, когато влезем в дома.  Той създава комфорт, събира цялото семейство сплотено в обятията си. И независимо от това дали търсим висок или нисък гръб, фиксирани или просто разхвърляни небрежно възглавници, въпросът който най-често си задаваме е: кожен или текстилен да бъде нашия диван?

За съжаление няма правилен отговор. Двата вида имат предимства и недостатъци. Въпреки това, ние можем да изброим положителните и отрицателни качества  на всеки от тях, за да можете по-добре да решите какъв завършен диван е подходящ за вас, вашето семейство и вашия дом.

  1. Да започнем с комфорта

Факторите, които определят удобството на мебелите са много. Видът на текстила и поддържащата система, като възглавници и рамки, играят важна роля. В този случай парчетата плат са по-удобни от кожените. Подобно на седалката за кола, кожата поглъща топлина по-бързо от плата и лятото държи доста топло, ако поседите повече време върху нея, докато зимата в студена. В този смисъл ще е същото и с кожения диван. От друга страна кожената дамаска е по-твърда и по-лесна за почистване от текстилна дамаска.

      2. Поддръжка

Тъканите имат различна продължителност на живот, в зависимост от това как се ползват и износват. Разбира се, по-висококачествените материи обикновено живеят по-дълго. Продуктите за почистване на тъкани са широкоразпространени и на достъпни цени, но дори и с обикновен сапун и пара е възможно да се почисти материята.  Но ако тъканта не е от първокласно качество, премахването на петна ще е сложна задача. В този случай кожата е по-добро решение. Друг интересен и добър вариант за двата вина дивани е покривало, което лесно се сменя и пере в пералня.  От друга страна кожениоте дивани са по-уязвими от драскотини и влажност, което ги прави не толкова удобно, ако в домът живее домашен любимец. На пазара се предлагат продукти за омекотяване и полиране на кожа, което ще предотврати донякъде образуването на пукнатини.

       3. Цветова устойчивост

Двата материала предлагат разнообразие от опции. Тъканите осигуряват неограничен тон и избор на шаблони, които  ще се поберат във всеки декор. Недостатъкът  при платовете е,  че цветовете са склонни към избледняване.  Това може да се дължи на прекомерна употреба, честото пране и миене, или факта, че просто избледняват във времето. Но цветната палитра на кожата е по-устойчива и трайна, освен че има лек блясък, които се дължи на материала.

        4. Външен вид

Коженият диван е елегантен и с класически вид, добавя модерен и шикозен вид на стаята. Трудно може да се постигне същия ефект с текстилен диван. Тук е въпрос на личен вкус и виждане за стил и мода. Чисти и матови тъкани, плътно цветове са чудесно решение за текстилен диван. Но ако желаете нещо елегантно, строго,  дори „мъжко“, коженият диван е перфектно решение.

         5. Безопасност

Кожените дивани са хипоалергенни, което ги прави подходящи за хора с алергии или при семейства с малки деца. За разлика от плата, кожата не натрупва прахообразни акари, петна от домашни любимци и други алергени. В такъв случай, ако диванът е текстилен, трябва редовно да се извършват професионални почиствания и да се полагат много грижи.

6. Бюджет

Цената на двата вида мека мебел се определя от качеството. Несъмнено добрата тъкан и рамкиране са скъпи. Най добрата стратегия на сравняване на цените е да се направи  характеристика като почистване, комфорт, издържливост. И все пак, когато взимате решение, вземете под внимание собствените си предпочитания.

 

Recommended Posts
Свържете се с нас!

Приемаме мнения и препоръки с отворени обятия!

Не виждаш надписа за сигурност? Смени текста captcha txt

Започнете да пишете и натиснете "Enter" за търсене