Безопасност за детската стая

Една от най-важните задачи на родителите е да създадат и организират на своите деца един малък, уютен и безопасен свят, в който те ще растат.

В днешно време на пазара има голямо разнообразие от материали, мебели, облицовки и аксесоари свързани с обзавеждането на детска стая. Но ние ще се спрем на екологичните и природно чисти материали. Малчуганите са много по-чувствителни от възрастните към токсичните химикали. За това колкото по-близо до природата, толкова по-добре за децата. Идеята е да се заложи на материали, при които има най-малко обработка.

Подово покритие

Нека да започнем от по-грубия ремонт като под и стени. Ако има колебание  какво да бъде подовото покритие, ето няколко съвета, които ще улеснят избора.

Паркетът като материал може да бъде от чисто дърво. Дървото от екологична гледна точна е най-подходящо. Помага за по-добра топлоизолация и обща енергийна ефективност на помещението. Но тук е важно да споменем, че трябва се обърне внимание на вентилация на помещението, защото дървото като естествен материал има способността да диша, но това води до опасността от т.нар. парников ефект, при който дървения под се надува. От съществено значение е още лаковото покритие. Предлагат се органични лакови продукти, които освен да съхранят дървото, не допринасят за развиване на алергии.

Още едно интересно и екологично решение за под в детската стая е използването на корк. Добива се от коркови дъбови дървета без те да бъдат изсичани. Поддържа се лесно и има чудесни изолационни качества, еластичен е и има почти пълна водонепропускливост.

Боя

Боята за стени и таван е добре да бъде без мирис и да не съдържа вредни летливи органични съединение. Но освен боя, добър вариант би бил да се облепят стените с тапети. И за да бъде всичко екологично и чисто, интересно предложение е те да бъдат от рециклирана хартия, което не е знак за лошо качество!

Не по-малко важни са атмосферата и уютът в детската стая. Пространството и слънчевата светлина съвкупно с колоритът на стаята са от съществено значение. Топлите и пастелни цветове, съобразени с пола и характера на детето, и  по-леки и подвижни мебели,  ще създадат повече пространство и лекота в стаята. Трансформиращите мебели са добра идея, защото заедно с детето расте и неговата стая. Те трябва да бъдат здрави, удобни и практични.

Обзавеждане

Добре е да се проучи въпроса с детските легълца. Материалите, от които са изработени матраците да бъдат органични, като например бамбук или кокос. Бамбуковите влакна са естествен материал, който абсорбира влагата по-добре от памука. Бамбукът поддържа нормална телесна температура – през лятото носи хладина, а през зимата – топлина. Осигурява се правилна позиция на детето по време на сън, необходима за неговото здравословно израстване.

  • Предлагат се също така и бамбукови килими. Славят със своя дълъг живот.
    Стеблото на бамбука е гъвкаво и много стабилно. Изплетеният от бамбук килим не събира прах и се почиства лесно с влажна кърпа.
  • Опция е подът да се покрие и с памучен мокет. Изработва се от естествени материали и ще осигури мекота в стаята на детето.

В извод от всичко написано- най-важно е да има щастливо и здраво дете, което да израства пълноценно в своя малък свят, а нека той да бъде мечтаната детска стая.

 

6-oshibok-pri-proektirovanii-ili-remonte-detskoj_6

семпла детска стая

светла детска стая

Recommended Posts
Свържете се с нас!

Приемаме мнения и препоръки с отворени обятия!

Не виждаш надписа за сигурност? Смени текста captcha txt

Започнете да пишете и натиснете "Enter" за търсене

Снимка представяща конструкцията на диван.