Пет от грешките, които допускаме при обзавеждането на дома

Обзавеждането е в основата на дома. То е връзката между членовете на семейството,  заниманията и активната им почивка вкъщи. Но един дребен, на пръв поглед, проблем като неправилно подбрания диван или шкаф, може да превърне идилията на уютното жилище в същински ад.

За съжаление нещата твърде често се объркват и изведнъж започваме да се препъваме или удряме на всяка крачка, имаме чувството, че се задушаваме, потиснати сме… Ето защо аранжирането на обзавеждането не трябва да се пренебрегва и подценява.

Съветите ни днес са насочени към всички, които са на път да обзаведат първото си жилище, или просто искат да си поиграят с декоративните възможности на новите мебели.

Започваме с най-често срещаната грешка: Купуваме първо обзавеждането

Нов дом, първо жилище, най-накрая можем да си позволим мебелите, за които мечтаем толкова отдавна… Вълнението е голямо, нали?
Но именно, когато сме най-развълнувани и щастливи, правим грешки, които ще ни струват скъпо, защото сме се оставили емоциите да вземат надмощие над практичността и разума ни. Ето защо купуваш малкото кокетно фотьойлче за онзи ъгъл, а също и онази масичка, на която можеш да пиеш следобедното кафе? Да, страхотна е! Диванът, на който да се събира цялото семейство и гостите да спят удобно? Секцията, която да събира всички спомени, етажерките с книгите и другите дребни аксесоари – искаш всичко?! Чудесно!

Купуваш ги, прибираш се у дома… и лоша изненада: диванът е твърде голям, секцията не пасва на архитектурните особености на стаята, а за масичката дори няма място!

Вероятно всички поне веднъж сме се сблъсквали с този проблем. Решението е просто: първо планираме, после купуваме.

1Опитай се да потушиш малко вълнението – само колкото да измериш стаята, визуално да си представиш как искаш да изглежда, но не забравяй, че обзавеждането ѝ трябва да е в синхрон с целите, за които ще се използва.

Продължаваме с грешка втора: Претъпканото пространство

Корените на този проблем се крият в горния, както и в щурото ни пазаруване. Все пак успя да сбуташ масичката в ъгъла. Но все разливаш кафето, докато стигнеш до нея? Не, причината не е свързана с непохватността, нито пък изведнъж стаята се свила. Просто разполагаш с ограничено място, което вече е претъпкано.

И за съжаление, претъпканите пространства, колкото и чисти и подредени да са, не винаги създават уюта и хармония, за които сме мечтали. Напротив, правят атмосферата тягостна и неприятна.

 Представи си, че имаш 10 стола във всекидневната – дали ще се чувстваш като у дома, или като на конференция?

Именно.

Решението е да се придържаш към опростения и функционален дизайн. Всичко, което предизвиква препъвания, насинени крайници или падащи предмети – трябва да се премахне. Гарантирано по-комфортно и безболезнено е!

2
Грешка три: Притиснати до стената

Стратегията за избутване на всички мебели до стената не е от най-удачните поради простата причина, че в средата остава много място, което може да бъде запълнено единствено с неловкото мълчание, настъпило сред семейството. Подобни мъртви пространства пречат на стаите да изпълняват функциите си, защото често отдалечават хората един от друг. Това важи особено с пълна сила за хол, всекидневна, кухненско пространство и трапезария. А освен това визуално смалява стаята.

Проблемът може да бъде бързо и лесно решен, ако мебелите се оставят „да дишат“. И ето как с няколко сантиметра зад дивана постигаме страхотен ефект! А сега приближи единичните места за сядане, поиграй си с цветовете и малките детайли и хоп – мисията е изпълнена – имаме удобна и уютна стая!

3Големите пространства и грешка четири:

Повечето от нас все се оплакват, че имат малки стаи, в които няма какво да сложат, но колкото и странно да звучи има и големи стаи, които не знаем с какво да запълним. Така едно от неприятните неща, които могат да се случат в голяма стая, е всички мебели да бъдат разположени на едната стена.

Тук също може да използва правилото на „дишащите мебели“ – само пространството около тях ще бъде една идея по-голямо. Но трябва да се внимава да не се прекали, защото пак ще се завъртим около това аз да съм в единия край на стаята, а ти в другия и с викове да се опитваме да водим нормален разговор.

Истината е, че колкото по-голяма е стаята, толкова повече място имаш за детайли, игра с цветовете и осветлението. Ще имаш място дори да онази малка сладка масичка, на която да пиеш следобедното кафе.

4Също подходящо решение е стаята да се раздели на две: например хол с трапезария. Никой не е казал, че можеш да имаш едно-единствено място за комуникацията в стаята. Освен това, когато стаята е дълга и голяма, е трудно да създадеш интимно място за цялото семейство, а проблемът може да бъде решен като я се разделиш на няколко по-малки зони. Ефектът ще е поразителен, а в допълнение получаваш раздвижено и интересно пространство.

Грешка пет: Игнориране на формите и функциите

Звучи малко математически, но представи си, че си в хола и чуеш стържещ звук – сигналът, че някой отваря гардероба в спалнята. Дразнещо е, нали? Лесно може да се избегне, ако предварително изчислиш необходимото пространство за нормалното експлоатиране на мебелите без да се нараняваш, без тялото ти да заема странни позиции само и само да отвориш вратичката на шкафчето, без да одраскаш друга мебел. Как? Измери широчината на вратичката или отвореното шкафче и умножи по две. Voilà! Край на сините колене!

Това бяха нашите пет съвета за обзавеждането на уютен и красив дом. Очаквай скоро и още хитринки, с чиято помощ да превърнеш апартамента в райско кътче 🙂

 

 

Последни публикации
Свържете се с нас!

Приемаме мнения и препоръки с отворени обятия!

Не виждаш надписа за сигурност? Смени текста captcha txt

Започнете да пишете и натиснете "Enter" за търсене